3Dgeprinte armatuur voor vintage lamp

Ik vond een prachtige glazen vintage lampbol bij de kringloop, maar er zat geen armatuur (draagconstructie van de lamp) meer bij. De verkoper vertelde dat ze al veel van deze glazen bollen hebben moeten weggooien omdat ze er niks mee kunnen. Geen probleem, dacht ik. Het leek me juist een leuk project om te 3D-printen!

Uitdaging: schroefdraad

Omdat ik wel zin had in een uitdaging nam ik hem mee naar huis, zonder dat ik wist of ik dit wel kon. Ik had nog nooit eerder schroefdraad gemaakt, maar hoe moeilijk kon het zijn? (spoiler: best ingewikkeld).

Ik begon met schetsen hoe ik de lamp ongeveer wilde. En daarna maakten we (PimNynke) de draai-dop met gat in het midden voor de kabel. Het schroefdraad was het lastigst. Wat we deden, was: we maten de dikte van de schroefdraad én de afstand van de verschillende schroefdraden boven elkaar op. Hiermee kon ik in Shapr3D een schroefdraad genereren die best wel klopte. Hij zat niet perfect, maar goed genoeg om het niet nog een keer te printen.

Top, de eerste stap was gelukt.

Uitdaging twee: bevestiging aan het plafond

Op mijn oorspronkelijke tekening zie je dat het stuk wat aan het plafond zit een stuk klein is. Maar we hadden veel meer kabel wat erin moest passen dan ik dacht. Dus het werd best een lomp ding. Wel zitten er leuke streepjes op.

Uitdaging drie: hoe zorg je ervoor dat dat bakje niet naar beneden glijdt?

Daar bedachten we een lang soort rietje voor. Met een speciaal uiteinde wat wel door het plafond-bakje kon, zodat je de kabels kan vastmaken aan het plafond, maar die je daarna kan draaien zodat hij leunt op het rietje.

Dit was echt leuk om uit te denken en met een extra schroef om het rietje op z’n plaats te houden werkt het goed!

Conclusie

Het is de lamp voor in de WC en hij geeft heel mooi lichtroze licht. Het enige jammere is dat je als je op de wc zit nooit naar boven kijkt, haha. Dus zo erg valt hij niet op.

Maar als eerste test was dit een veilige plek voor een zelfgemaakte lamp. En het was heel leuk om alles uit te denken en te maken. Nooit gedacht dat we dit zelf, thuis, konden maken!

Specificaties

Printer: Prusa Mini+
Filament: Prusament galaxy black PLA
3D ontwerpprogramma: Shapr3D voor iPad
Wanneer: 11 maart 2021 lamp gekocht. 13 maart hing de lamp! (wow, echt snel)
Lampbol: Van Kringloop de Arm.

Heb jij een specifiek onderdeel nodig?

Mocht jij iets heel specifieks missen bij je lamp (of andere dingen); wellicht kunnen we het voor je ontwerpen en printen! Je kunt ons altijd een berichtje sturen.

Winkelwagen