Over PimNynke

Pim en Nynke in hun 3Dprint kamer lachen naar de camera.

Hoi! Wij zijn Pim & Nynke, een stelletje creatieve makers uit Utrecht. We zijn beide heel nieuwsgierig en leergierig. En we houden van dingen maken. Van apps tot zandlopers.

Hoe we bij onze 3D printer kwamen

We wisten al jaren dat we óóit een 3D printer zouden kopen. Maar het was nog even wachten tot ze betaalbaar en gebruiksvriendelijker zouden worden. Tijdens de eerste Corona-lockdown (2020) zochten we een hobby om thuis te doen… en kwamen we uit bij -verrassing- 3D printen!

Prusa Mini+

Na wat research kwamen we uit op de Prusa 3D-printers die betaalbaar en gebruiksvriendelijk zijn. We wilden niet een printer die uren nodig had om in elkaar te zetten. Verder moest het niet te duur (het was tenslotte een hobby) en niet te groot zijn. De Prusa Mini is voor ons dus perfect!

Helaas duurde het vanwege Corona ook een stuk langer voordat ze opgestuurd konden worden: 9 lange weken. Fun fact: wist je dat de onderdelen van de 3D printers worden geprint door andere 3D printers! Het idee dat je met een 3D printer weer een andere 3D printer kan printen is toch amazing. (En niet helemaal waar helaas, want de o.a. metalen onderdelen, kabels en chips kunnen -nog- niet geprint worden. Maar de plastic onderdelen wel!)

3D-modelleren leren in Fushion360 en Shapr3D

Toen de printer er eenmaal was, waren we dol-enthousiast. Het enige nadeel was dat we nog niet konden 3D-modelleren. We hadden wel 9 weken de tijd gehad voordat de printer er was, maar pas toen de printer er was voelde we de intrinsieke motivatie. Pim leerde Fusion 360 en Nynke koos voor de iPad app: Shapr3D. Beide hele goede programma’s om mee te leren 3D-modelleren.

Benchy, de eerste print.

Nadat we de printer samen in elkaar hadden gezet was het tijd voor de eerste print. Dit was het standaard bootje, wat iedereen als eerste print. Benchy ging gelijk helemaal goed!

Er zijn heel veel websites waar je gratis bestanden kan downloaden om te printen. Maar wij zijn makers! Dus we wilden zelf wat maken om te printen. Na veel struggelen en Youtube-tutorials kijken maakten we onze eerste dingen. Als je op Instagram (@PimNynkePrint) door de foto’s scrollt, zie je wat het precies was, inclusief foto’s van het proces.

Winkelwagen